Ciasto ze śliwkami na maślance

Proste ciasto ze śliwkami, które dzięki dodatkowi maślanki jest idealnie puszyste i wilgotne. Samo przygotowanie zajmuje maksymalnie 15 minut. Potem jeszcze tylko godzina w piekarniku i wspaniały deser gotowy. Ciasto można dodatkowo oprószyć cynamonem.

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g śliwek węgierek,
  • - 330 g mąki pszennej,
  • - 200 ml Maślanki Mrągowskiej,
  • - 200 ml oleju rzepakowego,
  • - 180 g cukru,
  • - 4 duże jajka,
  • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • - 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:

  • - cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

Krok 1

Umyte i osuszone śliwki przekrój na pół i usuń pestki.



Krok 2

W misce umieść jajka oraz cukier. Zmiksuj na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut, aż powstanie jasna i puszysta masa. Następnie cienką strużką wlewaj olej i zmiksuj do połączenia składników.



Krok 3

Piekarnik rozgrzej do 180⁰C.



Krok 4

Do osobnego naczynia przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Połącz suche składniki z ubitymi jajkami, wlej maślankę i delikatnie wymieszaj szpatułką do połączenia się składników.



Krok 5

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę, wyrównaj i na górze ułóż przygotowane wcześniej śliwki, lekko je dociskając.



Krok 6

Ciasto wstawi do piekarnika i piecz przez około 45 minut, do tzw. „suchego patyczka”.



Krok 7

Upieczone i wystudzone ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.