Proste ciasto ze śliwkami, które dzięki dodatkowi maślanki jest idealnie puszyste i wilgotne. Samo przygotowanie zajmuje maksymalnie 15 minut. Potem jeszcze tylko godzina w piekarniku i wspaniały deser gotowy. Ciasto można dodatkowo oprószyć cynamonem.
Danie: Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Umyte i osuszone śliwki przekrój na pół i usuń pestki.
W misce umieść jajka oraz cukier. Zmiksuj na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut, aż powstanie jasna i puszysta masa. Następnie cienką strużką wlewaj olej i zmiksuj do połączenia składników.
Piekarnik rozgrzej do 180⁰C.
Do osobnego naczynia przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Połącz suche składniki z ubitymi jajkami, wlej maślankę i delikatnie wymieszaj szpatułką do połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę, wyrównaj i na górze ułóż przygotowane wcześniej śliwki, lekko je dociskając.
Ciasto wstawi do piekarnika i piecz przez około 45 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
Upieczone i wystudzone ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj komentarz