Sałatka makaronowa z warzywami

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki sałatki:

  • 2 garście ugotowanego makaronu - u mnie świderek ale może być dowolny kształt,
  • kawałek ugotowanego brokuła,
  • 1 jajko na twardo
  • 1 średniej wielkości pomidor
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • kilka plasterków pokrojonego w paski salami,
  • 1/2 małej czerwonej cebulki

Sos czosnkowo-ziołowy:

  • sól
  • pieprz
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki jogurtu greckiego Mlekpol
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 płaska łyżeczka mieszanki ziół włoskich
  • garść posiekanej natki pietruszki

Dekoracja:

  • nasiona czarnuszki,
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie

Krok 1 - sos:

W garnuszku mieszam jogurt z majonezem oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję mieszankę ziół włoskich oraz posiekaną natkę pietruszki i całość dokładnie mieszam.



Krok 2 - szykowanie sałatki:

Na talerz dajemy ugotowany makaron, układamy jajko i pomidora pokrojonego w ćwiartki, dodajemy brokuła, kukurydzę, pokrojone salami i pokrojoną cebulkę czerwoną. Całość polewam sosem czosnkowo - ziołowym i posypuję nasionami czarnuszki a także szczyptą soli i pieprzu. Gotowe.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.