Marchew , pietruszkę, selera oraz ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy i obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa( 1/4 marchewki zostawiamy do dekoracji) kroimy w kostkę. Pora, jabłka i ogórki również kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. 4 jajka kroimy w dość grubszą kostkę i dodajemy do sałatki. Składniki mieszamy ze sobą i dodajemy osączony groszek konserwowy. Całość doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z majonezem. Sałatkę wykładamy na talerz, wyrównujemy wierzch i smarujemy 2 łyżkami majonezu. Pozostałe jajka kroimy w poprzek na pół i układamy wokół talerza.Z marchewki wycinamy wąskie paseczki i układamy na jajkach godziny zegarka i wskazówki.Całość dekorujemy groszkiem i listkami natki pietruszki.
Dodaj komentarz