Sałatka "warzywny słoik" z solą morską i kaszą kuskus

Pyszna i sycąca sałatka w bardzo oryginalnym wydaniu. Z pewnością zasmakuje Twoim domownikom. Jej przygotowanie nie zajmie Tobie zbyt wiele czasu, a dostarczysz dzięki niej mnóstwo witamin.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie

Fit


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • 1 marchewka
  • 5 łyżeczek kaszy kuskus
  • 1 świeży ogórek
  • 1 cebula
  • 1 limonka
  • sól morska
  • sałata
  • 1 pieczarka (do dekoracji)
  • ¼ główki czerwonej kapusty

Przygotowanie

Krok 1

Na początku zalewamy kaszę kuskus wodą i czekamy kilka minut, aż napęcznieje, wchłonie wodę.



Krok 2

Teraz kroimy papryki i marchewkę na części, a ogórka w plasterki. Cebulę drobno siekamy, mieszamy z kaszą. Czerwoną kapustę drobno siekamy.



Krok 3

Pozostało tylko skropienie składników sokiem z limonki i doprawienie solą morską. Kiedy ułożymy wszystkie składniki w warstwy na wierzch układamy sałatę i dekorujemy plasterkiem pieczarki.



Wskazówki

Ułożenie w słoiku sprawi, iż aromaty poszczególnych warzyw zmieszają się dokładnie ze sobą. Tuż przed podaniem, przekładamy zawartość słoika na talerz.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.