Smażone flaczki cielęce

Flaki cielęce to pyszne danie, najczęściej serwowane jako potrawa obiadowa. Flaki są niskokaloryczne i bogate w wiele wartościowych składników. Smażone flaczki cielęce nadają się również na ciekawą przystawkę.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 800 g flaków,
  • 2 jajka,
  • 100 g bułki tartej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 50 g masła,
  • 500 ml wody

Przygotowanie

Krok 1

Flaki bardzo dokładnie czyścimy, a następnie zalewamy wodą z ½ łyżeczki soli i gotujemy.



Krok 2

Po ugotowaniu odcedzamy je i osuszamy. Kolejnym krokiem jest ich pokrojenie na średniej wielkości kawałki. Kawałki te delikatnie solimy pozostałą 1/2 łyżeczki soli.



Krok 3

Pokrojone kawałki flaków obtaczamy w roztrzepanych jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej.



Krok 4

Tak przygotowane, panierowane kawałki flaków smażymy na dobrze rozgrzanym maśle na patelni.



Wskazówki

Podajemy np. z cytryną i ulubionym sosem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.