Flaki cielęce to pyszne danie, najczęściej serwowane jako potrawa obiadowa. Flaki są niskokaloryczne i bogate w wiele wartościowych składników. Smażone flaczki cielęce nadają się również na ciekawą przystawkę.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Flaki bardzo dokładnie oczyść, a następnie zalej wodą z ½ łyżeczki soli i ugotuj.
Po ugotowaniu odcedź je i osusz. Pokrój je na średniej wielkości kawałki. Kawałki te delikatnie posól pozostałą 1/2 łyżeczki soli.
Pokrojone kawałki flaków obtocz w roztrzepanych jajkach, a następnie obtocz w bułce tartej.
Tak przygotowane, panierowane kawałki flaków usmaż na dobrze rozgrzanym maśle na patelni.
Podawaj np. z cytryną i ulubionym sosem.
Dodaj komentarz