Flaki cielęce to pyszne danie, najczęściej serwowane jako potrawa obiadowa. Flaki są niskokaloryczne i bogate w wiele wartościowych składników. Smażone flaczki cielęce nadają się również na ciekawą przystawkę.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Flaki bardzo dokładnie czyścimy, a następnie zalewamy wodą z ½ łyżeczki soli i gotujemy.
Po ugotowaniu odcedzamy je i osuszamy. Kolejnym krokiem jest ich pokrojenie na średniej wielkości kawałki. Kawałki te delikatnie solimy pozostałą 1/2 łyżeczki soli.
Pokrojone kawałki flaków obtaczamy w roztrzepanych jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
Tak przygotowane, panierowane kawałki flaków smażymy na dobrze rozgrzanym maśle na patelni.
Podajemy np. z cytryną i ulubionym sosem.
Dodaj komentarz