Smażone flaczki cielęce

Flaki cielęce to pyszne danie, najczęściej serwowane jako potrawa obiadowa. Flaki są niskokaloryczne i bogate w wiele wartościowych składników. Smażone flaczki cielęce nadają się również na ciekawą przystawkę.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 800 g flaków
  • 2 jajka
  • 100 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła Łaciate
  • 500 ml wody

Przygotowanie

Krok 1

Flaki bardzo dokładnie oczyść, a następnie zalej wodą z ½ łyżeczki soli i ugotuj.



Krok 2

Po ugotowaniu odcedź je i osusz. Pokrój je na średniej wielkości kawałki. Kawałki te delikatnie posól pozostałą 1/2 łyżeczki soli.



Krok 3

Pokrojone kawałki flaków obtocz w roztrzepanych jajkach, a następnie obtocz w bułce tartej.



Krok 4

Tak przygotowane, panierowane kawałki flaków usmaż na dobrze rozgrzanym maśle na patelni.



Wskazówki

Podawaj np. z cytryną i ulubionym sosem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.