Kolorowa sałatka z borówkami, serem i kurczakiem

Sałatka z borówkami amerykańskimi, serem feta i kurczakiem to prawdziwe lato zamknięte na talerzu. Z pewnością zasmakuje zwłaszcza miłośnikom słodko-słonych połączeń. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze wspaniale wygląda. Sałatkę można serwować ze świeżą lub podpieczoną bagietką.

Danie: Kolacja, Sałatki, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie: Kolacja, Sałatki, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 garści rukoli,
  • - 200 g filetu z kurczaka,
  • - 100 g twarogu Mazurski Smak,
  • - 50 g borówek amerykańskich,
  • - 2 łyżki płatków migdałów,
  • - ½ małej marchewki,
  • - ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • - ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • - sól i pieprz,
  • - oliwa z oliwek

Winegret miodowy:

  • - 8 łyżek oliwy z oliwek,
  • - 2 łyżki soku z cytryny,
  • - 2 łyżki miodu,
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. W miseczce połączyć 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól, pieprz i obie papryki, włożyć filet i dokładnie wymieszać. Usmażyć na patelni w całości, następnie pokroić w plastry.



Krok 2

Składniki sosu wymieszać ze sobą.



Krok 3

Fetę pokroić w drobną kostkę. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.



Krok 4

Marchewkę obrać. Obieraczką do warzyw wyciąć cienkie wstążki i następnie pokroić je w słupki.



Krok 5

Na talerze położyć rukolę. Rozłożyć równomiernie także marchewkę, filet z kurczaka, ser, borówki. Polać sosem i posypać płatkami migdałów.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.