Sałatka z brzoskwiniami, pomidorami, fetą i orzechami pekan

Świetna, idealna na lato sałatka. Połączenie słodkich brzoskwiń z pomidorami, słonym serem feta i ziołami okazało się strzałem w dziesiątkę. Aby nie było nudno, dla przełamania struktury chrupią orzechy pekan. Całość scala balsamiczny sos winegret. Tego trzeba spróbować!

Danie: Sałatki

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Wegetariańskie

Bez glutenu

Danie: Sałatki

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Wegetariańskie

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 duży, dojrzały pomidor,
  • - 1 brzoskwinia,
  • - 50 g sera feta,
  • - ½ szklanki orzechów pekan,
  • - kilka sztuk pomidorków koktajlowych,
  • - garść listków mięty,
  • - garść listków bazylii

Dressing:

  • - 3 łyżek oliwy z oliwek,
  • - 1 łyżka octu balsamicznego,
  • - 1 łyżeczka miodu,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Orzechy pekan uprażyć na suchej patelni i odstawić do ostygnięcia.



Krok 2

Ser feta pokroić w pokruszyć w palcach na kawałki.



Krok 3

Przygotować dressing: wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.



Krok 4

Pomidory i brzoskwinię umyć, osuszyć i pokroić na ósemki. Przełożyć na talerz, posypać fetą, orzechami pekan, miętą i bazylią.



Krok 5

Sałatkę polać dressingiem i serwować.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.