Warto dodawać dynię do wszelakich potraw, przekąsek i sałatek. Sezon na dynię jest bardzo krótki, a można z niej przygotować naprawdę smaczne posiłki.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Wegetariańskie
Fit
Najtrudniej będzie pokroić dynię. Nożem odcinamy ogonek i końcówkę z drugiej strony, przekrawamy ją na pół, łyżką do zupy wyjmujemy pestki, skórkę usuwamy nożem. Przygotowaną i obraną dynię możemy pokroić w dowolnej wielkości kostkę.
Teraz zaczynamy obsmażać chleb, który kroimy w drobną kostkę i wsypujemy na patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek lub oleju roślinnego. Jest gotowy, kiedy kawałeczki ładnie zarumienią się z obu stron.
Kiedy dynia i grzanki są już gotowe mieszamy je z rukolą i kiełkami.
Przygotowujemy guacamole. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i łyżką oddzielamy miąższ od skórki. Przekładamy awokado do miseczki, następnie skrapiamy wyciśniętym sokiem z limonki. Dodajemy pozostałe składniki, czyli posiekaną kolendrę, zmielony kumin, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek i przyprawy. Rozgniatamy wszystko widelcem na jednolitą masę.
Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą. Dodajemy na wierzch guacamole.
Awokado najlepiej ucierać w naczyniu, które nie jest metalowe, bo wpływa to na jego ciemnienie i sinienie. Najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu, niestety guacamole nie można długo przechowywać
Dodaj komentarz