Danie dla koneserów owoców morza. Bardzo popularne w Hiszpanii. Kto raz spróbuje ,zakocha sie w nim i będzie często do niego wracał, bo warto.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Skorupiaki
Odciąć głowę ośmiornicy i oczyścić wnętrze. Do potrawy wykorzystujemy tylko macki.
Jeśli ośmiornica jest starsza przed dalszą oprawą należy zbić macki tłuczkiem, aby stały sie elastyczne . Gotować do miękkości. Pokroić na kawałeczki.
Skropić ugotowaną ośmiornicę olejem, octem winnym i posypać pieprzem.
Cebulę i czosnek drobno pokroić i dodać do potrawy. Podawać z natką pietruszki i cytryną.
Do dekoracji dania należy użyć kilka listków natki pietruszki oraz plasterek cytryny.
Dodaj komentarz