Sałatka z ośmiornicy

Danie dla koneserów owoców morza. Bardzo popularne w Hiszpanii. Kto raz spróbuje ,zakocha sie w nim i będzie często do niego wracał, bo warto.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Skorupiaki

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Skorupiaki


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 ośmiornica świeża lub mrożona
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • olej
  • ocet winny
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • ½ cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Odciąć głowę ośmiornicy i oczyścić wnętrze. Do potrawy wykorzystujemy tylko macki.



Krok 2

Jeśli ośmiornica jest starsza przed dalszą oprawą należy zbić macki tłuczkiem, aby stały sie elastyczne . Gotować do miękkości. Pokroić na kawałeczki.



Krok 3

Skropić ugotowaną ośmiornicę olejem, octem winnym i posypać pieprzem.



Krok 4

Cebulę i czosnek drobno pokroić i dodać do potrawy. Podawać z natką pietruszki i cytryną.



Wskazówki

Do dekoracji dania należy użyć kilka listków natki pietruszki oraz plasterek cytryny.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.