Sałatka z pieczoną cukinią, brokułem i quacamole

Guacomole, którego głównym składnikiem jest awokado, posiada wiele wartości odżywczych. Możemy wykorzystać je nie tylko do sałatki, ale także jako dip do nachosów podjadanych wieczorami czy na imprezie.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2-3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2-3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 cukinia
  • 2 dojrzałe dobrej jakości awokado
  • ¼ czerwonej cebulki
  • 1,5 – 2 cm kawałek ostrej papryczki razem z kilkoma pestkami
  • pęczek kolendry
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Nastaw piekarnik na 150 stopni C. Przecinamy awokado na pół, usuwamy pestki i wydłubujemy miąższ przy pomocy łyżki. Miąższ przekładamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko porządnie rozgniatamy widelcem. Awokado powinno być porządnie rozdrobnione, bez większych grudek, ale z wciąż wyczuwalną teksturą.



Krok 2

Teraz możemy zacząć piec cukinie i brokuł. Myjemy je, obieramy, cukinię kroimy na grubsze plastry, a brokuł na mniejsze części. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 7 minut.



Krok 3

Po tym czasie warzywa powinny być już gotowe. Kiedy ostygną przekładamy je do miski i dodajemy świeże guacamole.



Wskazówki

Przyrządzenie guacamole jest bardzo proste, o ile zna się kilka podstawowych zasad. Po pierwsze awokado musi być bardzo dojrzałe, czyli na tyle miękkie, żeby naciśnięte palcem dało się z łatwością odkształcić. Powinno też być idealnie zielone, bez brązowych lub pleśniejących części w środku

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.