Guacomole, którego głównym składnikiem jest awokado, posiada wiele wartości odżywczych. Możemy wykorzystać je nie tylko do sałatki, ale także jako dip do nachosów podjadanych wieczorami czy na imprezie.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 2-3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Nastaw piekarnik na 150 stopni C. Przecinamy awokado na pół, usuwamy pestki i wydłubujemy miąższ przy pomocy łyżki. Miąższ przekładamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko porządnie rozgniatamy widelcem. Awokado powinno być porządnie rozdrobnione, bez większych grudek, ale z wciąż wyczuwalną teksturą.
Teraz możemy zacząć piec cukinie i brokuł. Myjemy je, obieramy, cukinię kroimy na grubsze plastry, a brokuł na mniejsze części. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 7 minut.
Po tym czasie warzywa powinny być już gotowe. Kiedy ostygną przekładamy je do miski i dodajemy świeże guacamole.
Przyrządzenie guacamole jest bardzo proste, o ile zna się kilka podstawowych zasad. Po pierwsze awokado musi być bardzo dojrzałe, czyli na tyle miękkie, żeby naciśnięte palcem dało się z łatwością odkształcić. Powinno też być idealnie zielone, bez brązowych lub pleśniejących części w środku
Dodaj komentarz