Sałatka z pieczonym burakiem, jabłkiem i serem feta w sosie majonezowo-musztardowym

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 5 średniej wielkości buraków
  • - 50 g sera feta
  • - 2 jabłka
  • - 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • - 4 łyżki majonezu
  • - 2 łyżki soku z cytryny
  • - 1 łyżka łagodnej musztardy
  • - 1 łyżeczka miodu
  • - sól i pieprz
  • - świeża pietruszka do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Buraki umyć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut, po tym czasie wyjąć buraki, ściągnąć skórkę i pozostawić do ostygnięcia. Obrać jabłka i oczyścić z gniazd nasiennych. Jabłka i buraki pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Odlać wodę z fasoli, ser feta odsączyć i pokroić.



Krok 2

Warzywa umieścić w misce na wierzch wyłożyć ser. W osobnej miseczce zmieszać składniki sosu - majonez, łyżeczkę soku z cytryny, miód, musztardę oraz sól i pieprz. Sałatkę polać sosem i udekorować pietruszką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.