Sałatka z roszponką, pieczoną cukinią i serem blue

Autor:

Ania321

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 gram roszponka
  • 1 cukinia
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 100 gram sera blue z niebieską pleśnią
  • pół świeżego ogórka
  • 1 pomidor
  • 3 rzodkiewki
  • Sos:
  • 4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Przygotowanie:

Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki i wrzucamy do miseczki. Dodajemy oliwę, posypujemy oregano i bazylią. Dokładnie mieszamy, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Roszponkę myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski. Ser pleśniowy kroimy w średniej wielkości kostkę. Rzodkiewki kroimy w ćwierćplasterki, ogórka i pomidora w kostkę. Łączymy wszystkie składniki. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, ziołami, pieprzem i solą. Polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.