Sałatka z dynią i pieczoną gruszką w occie balsamicznym i miodzie

Jesień to czas dyni i późno dojrzewających polskich gruszek. Z połączenia obu otrzymamy pyszną, słodką sałatkę, której smak zbalansuje ocet balsamiczny. Wartości odżywczych i leczniczych dyni nie sposób zliczyć, jest bogata w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii.

Danie: Podwieczorek, Kolacja, Sałatki,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Kolacja, Sałatki,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 dyni
  • 5 gruszek
  • Miód
  • Ocet balsamiczny
  • Oliwa

Przygotowanie

Krok 1
 Na samym początku zabieramy się za upieczenie  gruszek, to zajmie najwięcej czasu, a kiedy będą w piekarniku będziemy mogli przygotować pozostałe składniki.

Krok 2
 Nastawiamy piekarnik na 190°C. Gruszki należy  obrać oraz przekroić na pół, usunąć gniazdo  nasienne, miąższ skropić sokiem z cytryny  (aby nie ściemniał) i ułożyć przecięciem do dołu w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym 1 łyżką  oliwy, podlać 2 łyżkami wody. Piec 10-15 min polewając wytworzonym sosem, na złotobrązowy kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury  190°C.

Krok 3
Krok 3 W czasie kiedy gruszki rumienią się w piekarniku,  przekrawamy dynie na pół, od połowy odkrawamy łupinę, a środek kroimy na mniejsze części.

Krok 4
Kiedy gruszki są już prawie gotowe możemy na  chwile włożyć do nich kawałki dyni żeby zmiękły,  po upływie czasu całość wyciągamy, a po  ostygnięciu przekładamy do miski i polewamy po  wierzchu octem balsamicznym i miodem.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis