Sałatka z dynią i pieczoną gruszką w occie balsamicznym i miodzie

Jesień to czas dyni i późno dojrzewających polskich gruszek. Z połączenia obu otrzymamy pyszną, słodką sałatkę, której smak zbalansuje ocet balsamiczny. Wartości odżywczych i leczniczych dyni nie sposób zliczyć, jest bogata w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii.

Danie: Podwieczorek, Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 dyni
  • 5 gruszek
  • Miód
  • Ocet balsamiczny
  • Oliwa

Przygotowanie

Krok 1

Na samym początku zabieramy się za upieczenie gruszek, to zajmie najwięcej czasu, a kiedy będą w piekarniku będziemy mogli przygotować pozostałe składniki.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 190°C. Gruszki należy obrać oraz przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, miąższ skropić sokiem z cytryny (aby nie ściemniał) i ułożyć przecięciem do dołu w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym 1 łyżką oliwy, podlać 2 łyżkami wody. Piec 10-15 min polewając wytworzonym sosem, na złotobrązowy kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.



Krok 3

Krok 3

W czasie kiedy gruszki rumienią się w piekarniku, przekrawamy dynie na pół, od połowy odkrawamy łupinę, a środek kroimy na mniejsze części.



Krok 4

Kiedy gruszki są już prawie gotowe możemy na chwile włożyć do nich kawałki dyni żeby zmiękły, po upływie czasu całość wyciągamy, a po ostygnięciu przekładamy do miski i polewamy po wierzchu octem balsamicznym i miodem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.