Sałatka z dynią i pieczoną gruszką w occie balsamicznym i miodzie

5.00
Oceń przepis:
Czas

Do 30 min

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Wegetariańskie

Składniki

Składniki:

0,5 dyni

5 gruszek

Miód

Ocet balsamiczny

Oliwa

Przygotowanie

Krok 1

  •  Na samym początku zabieramy się za upieczenie  gruszek, to zajmie najwięcej czasu, a kiedy będą w piekarniku będziemy mogli przygotować pozostałe składniki.

Krok 2

  •  Nastawiamy piekarnik na 190°C. Gruszki należy  obrać oraz przekroić na pół, usunąć gniazdo  nasienne, miąższ skropić sokiem z cytryny  (aby nie ściemniał) i ułożyć przecięciem do dołu w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym 1 łyżką  oliwy, podlać 2 łyżkami wody. Piec 10-15 min polewając wytworzonym sosem, na złotobrązowy kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury  190°C.

Krok 3

  • Krok 3 W czasie kiedy gruszki rumienią się w piekarniku,  przekrawamy dynie na pół, od połowy odkrawamy łupinę, a środek kroimy na mniejsze części.

Krok 4

  • Kiedy gruszki są już prawie gotowe możemy na  chwile włożyć do nich kawałki dyni żeby zmiękły,  po upływie czasu całość wyciągamy, a po  ostygnięciu przekładamy do miski i polewamy po  wierzchu octem balsamicznym i miodem.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0