Sałatka ze szpinakiem, ananasem i serem blue

Sałatka o niesamowitym połączeniu smaków - słodkiego ananasa z lekko pikantnym niebieskim serem pleśniowym. Z początku może wydawać się ono dziwne, jednak okazuje się, że to strzał w dziesiątkę. Bazą sałatki jest bardzo zdrowy szpinak, a całość zwieńcza miodowy sos winegret.

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 garści szpinaku baby,
  • - 100 g niebieskiego sera pleśniowego,
  • - ½ dużego ananasa,
  • - 50 g orzechów włoskich

Dressing:

  • - 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • - 2 łyżeczki miodu,
  • - 1 łyżeczka startego imbiru,
  • - ½ ząbka czosnku,
  • - sok z ½ cytryny,
  • - sól

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek zetrzeć na małych oczkach tarki. Składniki dressingu dokładnie wymieszać, na przykład w słoiczku.



Krok 2

Od ananasa odciąć górną i dolną część, a następnie skórę. Pokroić na ćwiartki, usunąć twardy środek. Miąższ pokroić w sporą kostkę.



Krok 3

Orzechy uprażyć na suchej patelni, uważając, by się nie przypaliły. Przekroić na pół lub posiekać drobniej.



Krok 4

Niebieski ser pleśniowy pokroić w kostkę.



Krok 5

Na talerze wyłożyć szpinak, ananasa i ser blue. Polać dressingiem, a następnie posypać orzechami włoskimi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.