Sałatka o niesamowitym połączeniu smaków - słodkiego ananasa z lekko pikantnym niebieskim serem pleśniowym. Z początku może wydawać się ono dziwne, jednak okazuje się, że to strzał w dziesiątkę. Bazą sałatki jest bardzo zdrowy szpinak, a całość zwieńcza miodowy sos winegret.
Danie: Sałatki
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Czosnek zetrzeć na małych oczkach tarki. Składniki dressingu dokładnie wymieszać, na przykład w słoiczku.
Od ananasa odciąć górną i dolną część, a następnie skórę. Pokroić na ćwiartki, usunąć twardy środek. Miąższ pokroić w sporą kostkę.
Orzechy uprażyć na suchej patelni, uważając, by się nie przypaliły. Przekroić na pół lub posiekać drobniej.
Niebieski ser pleśniowy pokroić w kostkę.
Na talerze wyłożyć szpinak, ananasa i ser blue. Polać dressingiem, a następnie posypać orzechami włoskimi.
Dodaj komentarz