Przepis na prosty i szybki deser, który przygotowywały nasze babcie.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy
W garnku zagotować 1 ½ szklanki wody, wrzucić ryż i gotować około 20 minut.
W drugim garnku mieszamy 1 ½ szklanki ugotowanego ryżu z 1 ½ szklanki mleka, cukrem i solą. Gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut, aż otrzymamy gęstą, kremową masę.
Do gotowej masy dodajemy pozostałe mleko i ubite jajko. Całość podgrzewamy jeszcze przez około 2 minuty.
Zdejmujemy z palnika, dodajemy masło oraz wanilię. Przekładamy do miseczek i posypujemy cynamonem oraz posiekanymi orzechami.
Pudding najlepiej smakuje na ciepło.
Dodaj komentarz