Pudding ryżowy z orzechami

Przepis na prosty i szybki deser, który przygotowywały nasze babcie.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • −140 g (3/4 szklanki) nieugotowanego białego ryżu
  • −500 ml (2 szklanki) mleka
  • −1 ½ szklanki wody
  • −65 g (1/3 szklanki) cukru
  • −1/4 łyżeczki soli
  • −1 ubite jajko
  • −110 g ulubionych orzechów
  • −1 łyżka masła
  • −1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • −1 łyżka cynamonu

Przygotowanie

Krok 1 

W garnku zagotować 1 ½ szklanki wody, wrzucić ryż i gotować około 20 minut.



Krok 2

W drugim garnku mieszamy 1 ½ szklanki ugotowanego ryżu z 1 ½ szklanki mleka, cukrem i solą. Gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut, aż otrzymamy gęstą, kremową masę.



Krok 3

Do gotowej masy dodajemy pozostałe mleko i ubite jajko. Całość podgrzewamy jeszcze przez około 2 minuty.



Krok 4

Zdejmujemy z palnika, dodajemy masło oraz wanilię. Przekładamy do miseczek i posypujemy cynamonem oraz posiekanymi orzechami.



Wskazówki

Pudding najlepiej smakuje na ciepło.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.