Sałatka ze szpinakiem, fetą i pieczonym burakiem

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 opak. sera fety
  • 1 burak czerwony
  • 2 łyżki słonecznika łuskanego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Buraka umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową i piec przez godzinę w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do temperatury 180°C. Zostawić do przestygnięcia, a następnie obrać i pokroić w kostkę.



Krok 2

Dodać wypłukane i osuszone liście szpinaku, ziarna słonecznika oraz ser feta pokrojony w sporą kostkę.



Krok 3

Przygotować sos: do oliwy dodać musztardę, ocet winny, sól i świeżo zmielony pieprz. Dokładnie wymieszać, aby sos miał jednolitą konsystencję, a następnie polać sosem sałatkę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.