Cynaderki wieprzowe w sherry

Ciekawa potrawa, którą z powodzeniem możemy podać podczas kolacji we dwoje lub spotkania w gronie przyjaciół. Cynaderki wieprzowe z sherry to bardzo interesująca pozycja, którą trzeba wypróbować.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 0,5 kg cynaderek wieprzowych
  • - 3 ząbki czosnku
  • - ½ szklanki sherry
  • - 1 pęczek natki pietruszki
  • - ½ łyżeczki mąki kukurydzianej
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - olej (ok. 100 ml)

Przygotowanie

Krok 1

Cynaderki moczymy w wodzie ok. 2 godziny (zmieniając wodę na świeżą co 30 minut). Oczyszczamy je z błonek i żyłek, kroimy na mniejsze kawałki.



Krok 2

Cynaderki gotujemy 5 minut we wrzącej wodzie ze szczyptą soli. Odcedzamy i studzimy. Czosnek przeciskamy przez praskę.



Krok 3

Na rozgrzanym oleju smażymy nerki razem z czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sherry i dusimy jeszcze ok. 15 minut, po czym zagęszczamy lekką mąką kukurydzianą i posypujemy posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.