Schab wieprzowy z suszonymi morelami

Schab wieprzowy z suszonymi morelami to niezwykłe danie. Często spotykane jest na imprezach okolicznościowych oraz jako niedzielny obiad ze znajomymi.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 4 łyżki masła Łaciate
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 12 suszonych moreli
  • 5 liści bazylii

Przygotowanie

Krok 1

Schab wieprzowy dokładnie myjemy i suszymy. W jego wnętrzu robimy otwór przy pomocy noża, wewnątrz którego układamy ciasno suszone morele.



Krok 2

Mięso posypujemy z wierzchu przyprawami i umieszczamy w brytfannie, na spód dodajemy masło.



Krok 3

Schab pieczemy przez 75 minut w temperaturze 195°C. Po tym czasie schab kroimy w plastry. Podajemy na ciepło. Dekorujemy liśćmi bazylii.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-20 23:28:00

Wygląda obłędnie, na pewno bardzo smaczny.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.