Miód podgrzać i nie gotując rozpuścić w nim masło z czekoladą, przestudzić. Mąkę przesiać i wymieszać na sucho z kakao, przyprawą do piernika oraz sodą, wbić jajka i wlać przestudzony miód, zagnieść ciasto. Ciasto odstawić na godzinkę, aby odpoczęło ( nie do lodówki) po tym czasie rozwałkować na podsypanej delikatnie mąką stolnicy na grubość około 1/2 cm lub grubiej i przy pomocy foremki wyciąć serduszka, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st około 10-15 minut czas pieczenia zależy od wielkości pierników. Czekoladę mleczną rozpuścić z dodatkiem mleka i przy pomocy pędzla posmarować wierzch wszystkich wystudzonych pierniczków, odstawić do zastygnięcia.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Miód podgrzać i nie gotując rozpuścić w nim masło z czekoladą, przestudzić.
Mąkę przesiać i wymieszać na sucho z kakao, przyprawą do piernika oraz sodą, wbić jajka i wlać przestudzony miód, zagnieść ciasto.
Ciasto odstawić na godzinkę, aby odpoczęło ( nie do lodówki) po tym czasie rozwałkować na podsypanej delikatnie mąką stolnicy na grubość około ½ cm lub grubiej i przy pomocy foremki wyciąć serduszka, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C około 10-15 minut, czas pieczenia zależy od wielkości pierników.
Czekoladę mleczną rozpuścić z dodatkiem mleka i przy pomocy pędzla posmarować wierzch wszystkich wystudzonych pierniczków, odstawić do zastygnięcia.
Dodaj komentarz