Szarlotka na cieście z serka waniliowego

Szarlotka to bez wątpienia królowa polskich stołów. Zawdzięczać to możemy pysznym, rodzimym jabłkom. Do wykonania szarlotki najlepiej wybrać kwaśne odmiany - na przykład szara renata, antonówka. Aby odmienić nieco to klasyczne ciasto, warto wypróbować jego wersję z serkiem waniliowym, dzięki któremu wypiek zyska dodatkowe walory smakowe.

Danie: Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g masła Łaciate
  • 380 g mąki pszennej
  • 200 g homogenizowanego serka waniliowego z laską wanilii Rolmlecz
  • 120 g + 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 6 dużych, kwaśnych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Formę 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.



Krok 2

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Kawałki jabłek na patelni z cynamonem i 2 łyżkami cukru. Lekko podsmażyć, tak, aby jabłka się nie rozpadły. Zdjąć z patelni i ostudzić.



Krok 3

Zagnieść masło, mąkę pszenną, serek waniliowy, cukier oraz cukier waniliowy. Ciasto podzielić na dwie części, spłaszczyć owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.



Krok 4

Piekarnik nagrzać do 180⁰C.



Krok 5

Wyjąć jedną część ciasta z lodówki i rozwałkować. Wylepić dno formy, a następnie wyłożyć jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć jabłka.



Krok 6

Wstawić do piekarnika i piec około 60 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.