Sernik chałwowy

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód:

  • 300 g ciastek zbożowych
  • 60 g masła Łaciate

Masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego Łaciate
  • 250 g mascarpone
  • 300 g chałwy waniliowej
  • 200 ml śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 300 g białej czekolady
  • 85 g cukru pudru
  • 4 duże jajka

Polewa czekoladowa:

  • 150 g czekolady mlecznej,
  • 100 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 50 g chałwy waniliowej

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj spód. Przy pomocy blendera rozdrobnij ciastka. Do pokruszonych ciastek dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przełóż na dno tortownicy i równomiernie rozprowadź. Dokładnie wyrównaj. Wstaw do lodówki.



Krok 2

Przygotuj masę twarogową. Do rondelka wlej śmietankę. Dodaj połamaną czekoladę i podgrzewaj do momentu, aż czekolada się rozpuści. Pamiętaj, aby nie zagotować śmietanki. Chałwę rozdrobnij przy pomocy widelca. Do twarogu dodaj mascarpone, jajka, cukier i pokruszoną chałwę. Zmiksuj na średnich obrotach. Do masy dodaj śmietankę z białą czekoladą i wymieszaj, aż do połączenia się składników.



Krok 3

Masę twarogową wylej na przygotowany wcześniej, ciasteczkowy spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃. Pod sernikiem umieść żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Sernik piecz przez 50 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 150℃ i piecz kolejne 25 minut. Po upływie całkowitego czasu pieczenia wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tak sernik, aż do momentu wystudzenia. Następnie wyjmij sernik z piekarnika i wstaw do lodówki na 12 godzin.



Krok 4

Przygotuj polewę. Do rondelka wlej śmietankę. Dodaj połamaną czekoladę i podgrzej do momentu, aż czekolada się rozpuści. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Pamiętajmy, aby nie zagotować śmietanki. Tak przygotowaną polewę wylej na wierzch schłodzonego sernika. Wierzch udekoruj pokruszoną chałwą. Smacznego!



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.