Przygotuj spód. Przy pomocy blendera rozdrobnij ciastka. Do pokruszonych ciastek dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przełóż na dno tortownicy i równomiernie rozprowadź. Dokładnie wyrównaj. Wstaw do lodówki.
Przygotuj masę twarogową. Do rondelka wlej śmietankę. Dodaj połamaną czekoladę i podgrzewaj do momentu, aż czekolada się rozpuści. Pamiętaj, aby nie zagotować śmietanki. Chałwę rozdrobnij przy pomocy widelca. Do twarogu dodaj mascarpone, jajka, cukier i pokruszoną chałwę. Zmiksuj na średnich obrotach. Do masy dodaj śmietankę z białą czekoladą i wymieszaj, aż do połączenia się składników.
Masę twarogową wylej na przygotowany wcześniej, ciasteczkowy spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃. Pod sernikiem umieść żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Sernik piecz przez 50 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 150℃ i piecz kolejne 25 minut. Po upływie całkowitego czasu pieczenia wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tak sernik, aż do momentu wystudzenia. Następnie wyjmij sernik z piekarnika i wstaw do lodówki na 12 godzin.
Przygotuj polewę. Do rondelka wlej śmietankę. Dodaj połamaną czekoladę i podgrzej do momentu, aż czekolada się rozpuści. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Pamiętajmy, aby nie zagotować śmietanki. Tak przygotowaną polewę wylej na wierzch schłodzonego sernika. Wierzch udekoruj pokruszoną chałwą. Smacznego!
Dodaj komentarz