Sernik chałwowy

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód

  • 300 g ciastek zbożowych
  • 60 g masła Łaciate

Masa serowa

  • 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku Mlekpol,
  • 250 g ricotty,
  • 300 g chałwy waniliowej,
  • 200 ml śmietanki kremówki Łaciatej
  • 300 g białej czekolady,
  • 85 g cukru pudru,
  • 4 duże jajka

Polewa czekoladowa

  • 150 g czekolady mlecznej,
  • 100 ml śmietanki kremówki Łaciatej,
  • 50 g chałwy waniliowej

Przygotowanie

Krok 1

Spód Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.



Krok 2

Masa serowa: do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Pamiętajmy, aby nie zagotować śmietanki.
Chałwę rozdrabniamy przy pomocy widelca. Do sera białego dodajemy ricottę, jajka, cukier i pokruszoną chałwę. Miksujemy na średnich obrotach, dodajemy śmietankę z białą czekoladą i mieszamy do połączenia się składników.
Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pod sernikiem umieszczamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Sernik pieczemy przez 50 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 150'C i pieczemy kolejne 25 minut.
Po upływie całkowitego czasu pieczenia wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi i pozostawiamy tak sernik do momentu wystudzenia. Wyjmujemy sernik z piekarnika i wstawiamy najlepiej do lodówki na 12 godzin.



Krok 3

Polewa Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pamiętajmy, aby nie zagotować śmietany. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wierzch schłodzonego sernika. Wierzch dekorujemy pokruszoną chałwą.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.