Ogórki pokrój w drobną kostkę, groszek odsącz z zalewy i wymieszaj z ogórkami. Odstaw na 30 minut.
Ziemniaki, seler, marchew i pietruszkę dokładnie umyj w zimnej wodzie i przełóż do garnka. Zalej zimną wodą, przykryj pokrywką i gotuj do miękkości. Warzyw przed gotowaniem nie obieraj, dzięki temu sałatka będzie bardziej wyrazista w smaku.
Ugotowane warzywa odcedź, wystudź a następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wody z gotowania nie wylewaj, możesz ją wykorzystać na przykład do bulionu na żurek lub inną zupę.
Pokrojone warzywa wymieszaj z ogórkami i groszkiem.
Ugotowane jajka obierz ze skorupek, pokrój w kostkę i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Do sałatki stopniowo dodawaj po łyżce majonezu, cały czas mieszając. Majonezu powinno być tyle, aby dobrze połączył ze sobą wszystkie składniki sałatki.
Na koniec dopraw do smaku sola i pieprzem, wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Dodaj komentarz