Sernik kokosowy

Autor:

Anula

Danie: Deser,

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Danie: Deser,

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej ,
  • 100 g cukru,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 i ½ łyżki kakao,
  • 120 g masła ekstra Mazurski Smak,
  • 1 żółtko,
  • 3 łyżki śmietany Łaciata 18%

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu Mazurski Smak,
  • 100 g masła ekstra Mazurski Smak,
  • 1 i ¼ szklanki cukru,
  • 5 jajek,
  • 250 ml śmietanki Łaciata 30%,
  • 2 łyżki mąki pszennej ,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 100 g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • Cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, kakao oraz masło. Całość siekamy nożem do lekkiego połączenia składników. Dodajemy śmietanę oraz żółtko. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.





Krok 2

Twaróg mielimy trzykrotnie. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy zmielony twaróg, a następnie po jednym jajku. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy śmietankę, mąki oraz wiórki kokosowe. Miksujemy.



Krok 3

Formę 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód na tarce o grubych oczkach ścieramy jedną część ciasta, wykładamy masę serową, a na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC, pieczemy około 60 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Gotowy posypujemy obficie cukrem pudrem.





Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.