Danie: Deser
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, kakao oraz masło. Całość siekamy nożem do lekkiego połączenia składników. Dodajemy śmietanę oraz żółtko. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Twaróg mielimy trzykrotnie. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy zmielony twaróg, a następnie po jednym jajku. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy śmietankę, mąki oraz wiórki kokosowe. Miksujemy.
Formę 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód na tarce o grubych oczkach ścieramy jedną część ciasta, wykładamy masę serową, a na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC, pieczemy około 60 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Gotowy posypujemy obficie cukrem pudrem.
Dodaj komentarz