Sernik malinowy z sosem

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • spód:
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • masa serowa:
  • 90 dkg sera twarogowego
  • 2 i 1/2 szklanki malin
  • 2/3 szklanki śmietanki łaciata 30 %
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka wielkość M
  • 1 budyń śmietankowy
  • sos malinowy:
  • 1i 1/2 szklanka malin
  • 2 łyżki galaretki malinowej
  • dekoracja:
  • maliny
  • mięta

Przygotowanie

Krok 1

Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, żółtko, masło zimne, cukier i kroję nożem. Ciasto zagniatam rękoma bardzo krótko. Wstawiam do lodówki na godzinę. Formę o średnicy 22 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Wykładam do niej ciasto, nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 200 stopni na 20 minut



Krok 2

Masa serowa: Dwie szklanki malin miksuję blenderem i przecieram przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Ser miele dwukrotnie i przekładam do miski. Dodaję do niego śmietanę, cukier, budyń, jajka i łączę mikserem ale krótko tylko do połączenia składników. Odkładam 1/4 masy serowej. Do pozostałej dodaję sos malinowy z przetartych malin i łączę mikserem.Na wystudzony spód ciasta wylewam masę serową malinową, wduszam w nią pozostałe maliny 1/2 szklanki. Na to wylewam masę serową białą. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni termoobieg, wstawiam miskę z gorącą wodą żeby wytworzyła się para. Sernik piekę 20 minut, po czym zmieszam na temp 130 stopni i piekę jeszcze 40-45 minut.Po tym czasie uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam sernik w nim do ostygnięcia. Potem wkładam do lodówki żeby stężał. Mój sernik nie doczekał następnego dnia bo zjedzony został jeszcze tego samego.



Krok 3

sos malinowy: Maliny przekładam do garnka podgrzewam, przecieram przez sito, i do gorącego soku dodaję galaretkę i rozpuszczam. Jak ostygnie wstawiam do lodówki do lekkiego stężenia. Sernik polewam sosem przed podaniem, dekoruję malinami i miętą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.