Sernik nowojorski to prawdopodobnie najlepszy sernik na świecie - cudownie kremowy, wręcz rozpływający się w ustach. Jego jedzenie to czysta przyjemność. Jest nieco pracochłonny - uzyskanie odpowiedniej konsystencji wymaga długiego chłodzenia, jednak smak wynagradza wszystko. W tej wersji sernik został wzbogacony o borówki, które przyjemnie chrupią i przełamują teksturę.
Danie: Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Masło roztopić i przestudzić. Ciastka rozdrobnić w malakserze. Przełożyć do miski, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić masą ciasteczkową dno i boki formy. Odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Piekarnik nagrzać do 180°C (góra-dół).
Na dole piekarnika ustawić blaszkę wypełnioną prawie w całości wrzącą wodą.
Wszystkie składniki masy serowej umieścić w dużej misie i zmiksować jedynie do połączenia składników – zbyt długie miksowanie spowoduje, że sernik urośnie podczas pieczenia, a tego nie chcemy. Wylać masę na ciasteczkowy spód.
Wstawić sernik do piekarnika i piec 70 minut. Wystudzić przy otwartym piekarniku.
Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować borówkami.
Dodaj komentarz