Sernik pistacja

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasteczkowy spód

  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 100 g masła Łaciate

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego Mlekpol
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
  • 5 jajek
  • 200 g drobnego cukru
  • 200 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g pasty pistacjowej

Polewa z białej czekolady:

  • 100g czekolady białej
  • 50g śmietanki UHT Łaciata 30% lub 36%

Do dekoracji:

  • 50 g prażonych, solonych pistacji

Przygotowanie

Krok 1. Ciasteczkowy spód

W tortownicę o średnicy 24 cm zapinamy na spód papier do pieczenia. Ciasteczka miksujemy i łączymy z roztopionym, ostudzonym masłem. Wsypujemy na dno blaszki i wyrównujemy dłonią. Wstawiamy na ok. 20 min do lodówki.



Krok 2. Masa serowa

Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie i miksujemy, nie dłużej niż 3 min, na średnich obrotach. Wylewamy całość masy serowej na schłodzony ciasteczkowy spód.



Krok 3. Sernik

Sernik pieczemy z parą wodną: 2 szklanki wrzątku wlewamy do blaszki i stawiamy na spodzie piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, góra/dół. Sernik pieczemy przez 10 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy 90 minut. Po upieczeniu uchylamy lekko piekarnik i pozostawiamy sernik w środku do całkowitego ostudzenia. Wyciągamy ostudzone ciasto na blat i chłodzimy minimum kilka godzin w lodówce. Po tym czasie dekorujemy sernik.



Krok 4. Polewa z białej czekolady

Aby zrobić polewę należy podgrzać śmietankę oraz czekoladę i całość wymieszać na jednolitą polewę. Lekko przestudzoną polewą posmarować sernik, brzegi posypać posiekanymi pistacjami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.