W tortownicę o średnicy 24 cm zapinamy na spód papier do pieczenia. Ciasteczka miksujemy i łączymy z roztopionym, ostudzonym masłem. Wsypujemy na dno blaszki i wyrównujemy dłonią. Wstawiamy na ok. 20 min do lodówki.
Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie i miksujemy, nie dłużej niż 3 min, na średnich obrotach. Wylewamy całość masy serowej na schłodzony ciasteczkowy spód.
Sernik pieczemy z parą wodną: 2 szklanki wrzątku wlewamy do blaszki i stawiamy na spodzie piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, góra/dół. Sernik pieczemy przez 10 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy 90 minut. Po upieczeniu uchylamy lekko piekarnik i pozostawiamy sernik w środku do całkowitego ostudzenia. Wyciągamy ostudzone ciasto na blat i chłodzimy minimum kilka godzin w lodówce. Po tym czasie dekorujemy sernik.
Aby zrobić polewę należy podgrzać śmietankę oraz czekoladę i całość wymieszać na jednolitą polewę. Lekko przestudzoną polewą posmarować sernik, brzegi posypać posiekanymi pistacjami. Smacznego!
Dodaj komentarz