Tiramisu w pucharkach z malinami

Tiramisu to klasyczny deser kuchni włoskiej. Latem warto wypróbować go ze świeżymi malinami. Kluczem jego przygotowania jest dobre utarcie żółtek z cukrem i kilka godzin spędzonych w lodówce, aby smaki się odpowiednio przegryzły. Warto też wykorzystać też kawę z ekspresu, a nie rozpuszczalną - z pewnością pozytywnie wpłynie to na walory smakowe.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g malin,
  • - 500 g mascarpone Mlekpol,
  • - 100 g podłużnych biszkoptów,
  • - 100 g cukru pudru,
  • - 200 ml mocnej kawy,
  • - 80 ml likieru Amaretto,
  • - 4 żółtka,
  • - 2 łyżki kakao

Przygotowanie

Krok 1

Żółtka ucierać z cukrem pudrem przez około 8 minut. Następnie stopniowo dodawać mascarpone, łyżka po łyżce, dalej mieszając.



Krok 2

Przygotować 4 pucharki.



Krok 3

Ostudzoną kawę wymieszać z likierem. Kolejno moczyć biszkopty i układać na dnie pucharków.



Krok 4

Na biszkopty wyłożyć część kremu, następnie maliny. Posypać kakao. Wyłożyć pozostały krem, posypać malinami i kakao.



Krok 5

Odstawić do lodówki na minimum 5 godzin.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.