Tiramisu to klasyczny deser kuchni włoskiej. Latem warto wypróbować go ze świeżymi malinami. Kluczem jego przygotowania jest dobre utarcie żółtek z cukrem i kilka godzin spędzonych w lodówce, aby smaki się odpowiednio przegryzły. Warto też wykorzystać też kawę z ekspresu, a nie rozpuszczalną - z pewnością pozytywnie wpłynie to na walory smakowe.
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Żółtka ucierać z cukrem pudrem przez około 8 minut. Następnie stopniowo dodawać mascarpone, łyżka po łyżce, dalej mieszając.
Przygotować 4 pucharki.
Ostudzoną kawę wymieszać z likierem. Kolejno moczyć biszkopty i układać na dnie pucharków.
Na biszkopty wyłożyć część kremu, następnie maliny. Posypać kakao. Wyłożyć pozostały krem, posypać malinami i kakao.
Odstawić do lodówki na minimum 5 godzin.
Dodaj komentarz