Blondie – brownie z białą czekoladą

Blondie, czyli jasne brownie. Zdecydowanie mniej znane niż wersja z gorzką czekoladą. Mimo użycia podobnych składników w obu przypadkach, otrzymujemy dwa zupełnie różne ciasta. Blondie jest ekspresowe w przygotowaniu i zawsze się udaje. Uwaga, bardzo słodkie! Tylko dla prawdziwych łasuchów.

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 g białej czekolady,
  • - 80 g masła Łaciate,
  • - 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • - 1/3 szklanki cukru,
  • - 2 jajka,
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 180°C.



Krok 2

Masło rozpuścić w garnuszku, dodać 150 g połamanej na kostki czekolady. Odstawić na kilka minut, a następnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiej masy.



Krok 3

W misce połączyć mąkę pszenną, cukier i proszek do pieczenia. Dodać jajka, ekstrakt waniliowy i rozpuszczoną czekoladę. Zmiksować.



Krok 4

50 g czekolady posiekać. Dodać do masy i wymieszać.



Krok 5

Blaszkę o wymiarach 15 x 28 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę do formy.



Krok 6

Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.