Blondie, czyli jasne brownie. Zdecydowanie mniej znane niż wersja z gorzką czekoladą. Mimo użycia podobnych składników w obu przypadkach, otrzymujemy dwa zupełnie różne ciasta. Blondie jest ekspresowe w przygotowaniu i zawsze się udaje. Uwaga, bardzo słodkie! Tylko dla prawdziwych łasuchów.
Danie: Deser
Osób: 8
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać 150 g połamanej na kostki czekolady. Odstawić na kilka minut, a następnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiej masy.
W misce połączyć mąkę pszenną, cukier i proszek do pieczenia. Dodać jajka, ekstrakt waniliowy i rozpuszczoną czekoladę. Zmiksować.
50 g czekolady posiekać. Dodać do masy i wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 15 x 28 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę do formy.
Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.
Dodaj komentarz