Sernik z kremem

Autor:

ruda.babeczka

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 45dkg mąki,
  • 1 margaryna,
  • 15dkg cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki śmietany Łaciata

Ser

  • 1,5kg sera mielonego,
  • 1 margaryna (stopić),
  • 40dkg cukru,
  • cukier waniliowy,
  • aromat cytrynowy,
  • budyń śmietankowy (proszek),
  • 4 białka z ciasta + 10 jaj

Krem

  • 2 żółtka,
  • 20dkg cukru,
  • cukier waniliowy,
  • budyń śmietankowy,
  • 1/2 l mleka Łaciate

Dodatkowo

  • kostka masła,
  • czekolada gorzka

Przygotowanie

Ciasto

Ciasto wysiekać. Zagnieść. Podzielić na 3 części. 1. upiec osobno (ok. 10min. 180°C) 2. wyłożyć blaszkę i na to wylać ser 3. dodać 3 łyżki kakao i dać na ser



Ser

Ubić białka, wsypać cukry następnie żółtka. Po łyżce dodawać ser. Wlać przestudzoną margarynę i wsypać budyń. Wylać na ciasto. Przykryć kakaową częścią. Piec około 1,5h w 180°C. Na wystudzony sernik dać krem.



Krem

W pół szkl. mleka wymieszać budyń i żółtka. Pozostałe mleko z cukrami zagotować. Połączyć i całość zagotować. Gdy wystygnie zmiksować z kostką masła. Posmarować sernik 3/4 masy. Położyć upieczony wcześniej placek (1 część). Na placek dać pozostałą masę. Posypać startą czekoladą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.