Czekoladowe muffinki z kolorową posypką

Kolorowa czekoladowa babeczka. Wypróbuj prosty przepis na muffinki czekoladowe z kolorową posypką.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • Paczuszka kolorowej posypki
  • 1 gotowa polewa czekoladowa
  • 150 g masła
  • 150 g groszków czekoladowych
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka

Przygotowanie

Krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.



Krok 2

Mąkę, sodę, kakao i kawę przesiewamy do wysokiej miski. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i całość mieszamy. Jajka miksujemy razem z mlekiem. W rondlu roztapiamy masło.



Krok 3

Do sypkich składników dodajemy stopniowo jajka z mlekiem. Mieszamy łyżką. Następnie dodajemy przestudzone masło. Wrzucamy groszki z czekolady. Mieszamy całość. Uzyskana masa nie musi być jednolita. Do papilotek nakładamy ciasto. Umieszczamy je na blasze.



Krok 4

Pieczemy 25 minut.



Krok 5

W gorącej kąpieli wodnej rozpuszczamy polewę czekoladową. Polewamy nią przestudzone babeczki i ozdabiamy kolorową posypką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.