Sernik z marakują

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kg sera mielonego Mlekpol
  • 250 g mascarpone Mlekpol
  • 5 jajek
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g śmietany 30% (gęstej) Łaciata
  • 100 g pulpy z marakui
  • 100 g ciasteczek amaretti
  • 100 g mielonych migdałów
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie

Krok 1

Rozpuszczamy masło, dodajemy do pozostałych składników na spód. Mielmy na mokry piasek w malakserze.



Krok 2

Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy i dociskamy do dna.



Krok 3

W mikserze mieszamy składniki na sernik. Gotową masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód.



Krok 4

Sernik z marakują wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni C z termoobiegiem (lub 220 stopni bez tej funkcji) na 15 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 100 stopni C z termoobiegiem (lub 120 stopni) i pieczemy jeszcze przez 1,5h. Otwieramy piekarnik i powoli studzimy sernik. Wyciągamy dopiero w momencie, gdy temperatura w piecu wyniesie 50-60 stopni.



Krok 5

W bardzo zimnej wodzie namaczamy żelatynę. Dokładnie odciskamy.
Mieszamy ją z 2-3 łyżkami wrzątku. Powinna rozpuścić się w kilkanaście sekund.
Dodajemy ją do 200 g pulpy z marakui i dokładnie mieszamy.



Krok 6

Na wystygnięty sernik wylewamy galaretkę i dekorujemy według uznania.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.