Rozpuszczamy masło, dodajemy do pozostałych składników na spód. Mielmy na mokry piasek w malakserze.
Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy i dociskamy do dna.
W mikserze mieszamy składniki na sernik. Gotową masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód.
Sernik z marakują wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni C z termoobiegiem (lub 220 stopni bez tej funkcji) na 15 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 100 stopni C z termoobiegiem (lub 120 stopni) i pieczemy jeszcze przez 1,5h. Otwieramy piekarnik i powoli studzimy sernik. Wyciągamy dopiero w momencie, gdy temperatura w piecu wyniesie 50-60 stopni.
W bardzo zimnej wodzie namaczamy żelatynę. Dokładnie odciskamy.
Mieszamy ją z 2-3 łyżkami wrzątku. Powinna rozpuścić się w kilkanaście sekund.
Dodajemy ją do 200 g pulpy z marakui i dokładnie mieszamy.
Na wystygnięty sernik wylewamy galaretkę i dekorujemy według uznania.
Dodaj komentarz