Sernikowe brownie Babci Hani

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Masa brownie

  • 180 g masła Łaciatego,
  • 100 g gorzkiej czekolady (min. 70%), posiekanej,
  • 150 g gorzkiej czekolady (ok. 50-65%), posiekanej,
  • 3 duże jajka,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 250 g drobnego cukru do wypieków,
  • 100 g mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • ,
  • Uwaga: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Masa serowa

  • 700 g tłustego twarogu Łaciatego (zmielonego dwukrotnie) lub twarogu Łaciatego sernikowego z wiaderka,
  • 2 duże jaja,
  • 150 g drobnego cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g),
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g),
  • garść świeżych lub mrożonych malin

Przygotowanie

Przygotuj masę brownie:

• W garnuszku rozpuść masło, zdejmij z ognia. • Dodaj posiekaną czekoladę (obie rodzaje), odstaw na 2 minuty, a następnie wymieszaj na gładki, lśniącą masę. Odstaw do lekkiego przestudzenia – masa czekoladowa powinna pozostać płynna, ale nie gorąca. • W osobnej misce lekko roztrzep jajka z ekstraktem waniliowym i cukrem – tylko do połączenia (nie ubijaj piany). • Wlej przestudzoną masę czekoladową do jajek i delikatnie wymieszaj. • Przesiej do masy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj szczyptę soli i wymieszaj tylko do momentu połączenia składników.



Przygotuj masę twarogową:

• W dużej misce umieść wszystkie składniki: twaróg, jajka, cukier, cukier wanilinowy oraz budyń w proszku. • Zmiksuj całość na gładką, jednolitą masę – krótko, by nie napowietrzyć zbytnio twarogu.



Przygotowanie ciasta:

• Połowę masy brownie wylej do wyłożonej papierem formy (najlepiej 25x30 cm lub podobna). • Na wierzch nałóż kleksy masy serowej – użyj dużej łyżki. • Wylej resztę czekoladowej masy. • Za pomocą patyczka do szaszłyków delikatnie „pomaluj” powierzchnię, lekko mieszając obie masy. • Na wierzch rozsyp maliny i lekko wciśnij je w ciasto.



Pieczenie:

• Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C, tryb góra-dół, na środkowej półce przez ok. 50 minut. • Po upieczeniu sprawdź patyczkiem – ciasto powinno być wilgotne, ale nie płynne. Patyczek może być lekko oblepiony, ale nie mokry.



Po upieczeniu:

Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, gdy wszystkie smaki się przegryzą.



Wskazówki

Sernikobrownie świetnie znosi mrożenie – możesz przygotować je wcześniej i wyjąć wtedy, gdy będziesz potrzebować deseru „last minute”.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.