Skrzydełka w piwnej glazurze z sambal oelek

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Skrzydełka:

  • 1 kg skrzydełek
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • sól, pieprz

Glazura:

  • 1/3 szklanki ulubionego piwa
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 3-4 łyżeczki miodu
  • 5-6 łyżeczek sambal oelek
  • ½ łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie

Przygotowanie:

Skrzydełka umyć, osuszyć i przeciąć na pół. Oprószyć je solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w proszku do pieczenia i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Skrzydełka wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W międzyczasie wlać do rondelka piwo, dodać miód, sambal oelek i sok z cytryny. Gotować na dość dużym ogniu przez 5-10 minut lub do odparowania połowy płynu. Dodać masło i gotować przez 1 minutę. Podpieczone skrzydełka wyjąć z piekarnika i za pomocą pędzelka pokryć glazurą. Wstawić na kolejne 10-15 minut aż nabiorą złotego koloru. Upieczone skrzydełka serwować z resztą glazury jako sosem. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.