Skrzydełka w pomidorowym sosie

Proste, pyszne skrzydełka, które będą idealnie pasowały do ziemniaków w każdej postaci. Z ryżem również smakują wyśmienicie. Ich przygotowanie nie zajmie więcej niż 30 minut, a efekt przechodzi wszelkie oczekiwania.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g skrzydełek
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sok z ½ cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Krok 1

Skrzydełka myjemy i obsmażamy na oleju.



Krok 2

Dodajemy drobno pokrojoną paprykę bez pestek, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy, ketchup i przyprawy. Wszystko dusimy ok. 25 minut.



Krok 3

Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w minimalnej ilości wody.



Krok 4

Skrzydełka podajemy w sosie pomidorowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.