To pyszna, słodka i efektowna tarta. Pistacje dodają deserowi oryginalności.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder. Masło kroimy w kostkę i dodajemy, siekamy je razem z mąką na malutkie kawałeczki. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy. Wody dodajemy tyle, aby wszystkie składniki mogły się połączyć. Formujemy kulę, owijamy ciasto w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1-1,5 godziny.
Po schłodzeniu ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy masłem (średnica ok. 28 cm). Układamy na niej ciasto. Nakłuwamy spód widelcem. Wstawiamy dalej do lodówki na 15-20 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
Tarte wyjmujemy z lodówki. Przykrywamy folią aluminiową, obciążamy ją np. ryżem. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Przygotowujemy karmel. Cukier wsypujemy do wysokiego rondla z grubym dnem. Grzejemy na średnim ogniu tak, aby cukier się rozpuścił (nie mieszamy łyżeczką). Możemy jedynie lekko potrząsać garnkiem, aby równo się rozpuszczał.
Kiedy ciasto się podpiecze, zdejmujemy z niego folię i ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
Kiedy cukier już się cały rozpuści, stopniowo zaczynamy dolewać śmietankę Łaciatą. Cały czas energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aby nie zostały grudki.
Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia. Do karmelu ze śmietanką Łaciatą dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy sól i znowu mieszamy.
Karmel przelewamy na upieczony spód tarty. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie umieszczamy w lodówce, aby lekko stężał.
Przygotowujemy masę czekoladową. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Śmietankę Łaciatą wlewamy do garnuszka i podgrzewamy prawie do zagotowania. Dodajemy do niej czekoladę i cukier. Zostawiamy na 2 minuty, a następnie mieszamy energicznie, by wszystko się rozpuściło. Odstawiamy przygotowaną masę do przestygnięcia.
Na powierzchni karmelu jeśli utworzyła się powierzchnia nielepiąca, wylewamy masę czekoladową. Całość wstawiamy do lodówki na całą noc.
Przed samym podaniem dekorujemy ciasto pistacjami. Podajemy zawsze schłodzone.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-19 17:00:00
Robiłam podobną i jest wyjątkowo smaczna.
Odpowiedz