Tarta ze słonym karmelem, czekoladą i pistacjami

To pyszna, słodka i efektowna tarta. Pistacje dodają deserowi oryginalności.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 60 g cukru pudru
  • 2-6 łyżek zimnej wody

Karmel:

  • 250 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • 300 g cukru
  • 20 g masła
  • 1/8 do ½ łyżeczki soli (zależy od tego jak słony ma wyjść)

Masa czekoladowa:

  • 500 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • 400 g gorzkiej czekolady
  • ⅓ szklanka cukru
  • Ok. 1 szklanka pistacji

Dodatkowo:

  • 80 g ryżu suchego

Przygotowanie

Krok 1

Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder. Masło kroimy w kostkę i dodajemy, siekamy je razem z mąką na malutkie kawałeczki. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy. Wody dodajemy tyle, aby wszystkie składniki mogły się połączyć. Formujemy kulę, owijamy ciasto w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1-1,5 godziny.



Krok 2

Po schłodzeniu ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy masłem (średnica ok. 28 cm). Układamy na niej ciasto. Nakłuwamy spód widelcem. Wstawiamy dalej do lodówki na 15-20 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180°C.



Krok 3

Tarte wyjmujemy z lodówki. Przykrywamy folią aluminiową, obciążamy ją np. ryżem. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.



Krok 4

Przygotowujemy karmel. Cukier wsypujemy do wysokiego rondla z grubym dnem. Grzejemy na średnim ogniu tak, aby cukier się rozpuścił (nie mieszamy łyżeczką). Możemy jedynie lekko potrząsać garnkiem, aby równo się rozpuszczał.



Krok 5

Kiedy ciasto się podpiecze, zdejmujemy z niego folię i ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
Kiedy cukier już się cały rozpuści, stopniowo zaczynamy dolewać śmietankę Łaciatą. Cały czas energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aby nie zostały grudki.



Krok 6

Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia. Do karmelu ze śmietanką Łaciatą dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy sól i znowu mieszamy.



Krok 7

Karmel przelewamy na upieczony spód tarty. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie umieszczamy w lodówce, aby lekko stężał.



Krok 8

Przygotowujemy masę czekoladową. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Śmietankę Łaciatą wlewamy do garnuszka i podgrzewamy prawie do zagotowania. Dodajemy do niej czekoladę i cukier. Zostawiamy na 2 minuty, a następnie mieszamy energicznie, by wszystko się rozpuściło. Odstawiamy przygotowaną masę do przestygnięcia.



Krok 9

Na powierzchni karmelu jeśli utworzyła się powierzchnia nielepiąca, wylewamy masę czekoladową. Całość wstawiamy do lodówki na całą noc.



Krok 10

Przed samym podaniem dekorujemy ciasto pistacjami. Podajemy zawsze schłodzone.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-19 17:00:00

Robiłam podobną i jest wyjątkowo smaczna.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.