Śledzie z porem i jabłkiem w sosie jogurtowo-śmietanowym

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 kg filetów śledziowych
  • 1 jabłko
  • 1 duży por
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki śmietanki Łaciata 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • ½ cytryny
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Filety śledziowe moczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie. W trakcie moczenia przynajmniej 2 razy zmieniać wodę. Osuszyć filety ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić na kawałki i wrzucić do miski.



Krok 2

Dodać jabłko starte na tarce o dużych oczkach. Skropić je sokiem z cytryny.



Krok 3

Pokroić pora w plasterki, dodać do reszty składników, wymieszać.



Krok 4

Do miseczki wlać jogurt, śmietanę i majonez. Dodać dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszać.



Krok 5

Połączyć sos ze śledziami. Przykryć naczynie i wstawić na noc do lodówki, aby się zamarynowały.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.