Siekane zrazy wołowe w sosie śmietanowym

Mięciutkie mięso wołowe z delikatnym, idealnie gładkim sosem śmietankowym. Przepięknie pachnie natką pietruszki. Doskonały wybór na domowy, rodzinny posiłek. Wolisz tradycyjne zawijane zrazy? Co powiesz na zrazy wołowe z musztardą?

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 500 g zrazów wołowych
  • - 1 bułka
  • - ½ szklanki mleka Łaciate
  • - 1 jajko (białko i żółtko osobno)
  • - 1 cebula
  • - 1 łyżka masła Łaciate
  • - 150 g śmietany Mazurski Smak 12%
  • - 4 łyżki mąki
  • - 3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • - pęczek posiekanej natki pietruszki
  • - ½ łyżeczki soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - 1 pomidor koktajlowy

Przygotowanie

Krok 1

Mięso płuczemy, dokładnie osuszamy, a następnie siekamy na bardzo drobne kawałki.



Krok 2

Bułkę nasączamy mlekiem, aż stanie się miękka. Odsączamy nadmiar mleka, bułkę dodajemy do mięsa razem z żółtkiem jajka i 1 łyżką masła. Białko ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do mięsa. Cebulę obieramy i drobno kroimy – dodajemy do zrazów. Całość dokładnie (ale delikatnie, by piana z białek nie opadła) mieszamy.



Krok 3

Formujemy kotlety i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy przygotowane kotlety na wolnym ogniu.



Krok 4

Śmietanę mieszamy z ½ łyżki mąki. Dodajemy na patelnię do mięsa i dusimy całość jeszcze ok. 10 minut. Siekamy natkę pietruszki, dodajemy do sosu, mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Podajemy np. z natką pietruszki i pomidorkiem koktajlowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.