Słodkie babeczki z ciasta filo

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 30 dag ciasta filo
  • 1,5 szkl. śmietanki Łaciata 36%
  • 20 dag serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 3 łyżki masła Łaciate
  • Borówki amerykańskie

Dodatkowo:

  • Owoce

Przygotowanie

Krok 1

Arkusze ciasta ułożyć na wilgotnej ściereczce, następnie pokroić w kwadraty o wymiarze 11/11 cm, posmarować rozpuszczonym masłem.





Krok 2

Foremki do babeczek wyłożyć papilotkami. Na desce ułożyć po 3 arkusze ciasta, przesuwając je o kilka stopni. Następnie włożyć do przygotowanych foremek.





Krok 3

Wstawić na 3-4 minuty do nagrzanego do 180°C piekarnika.





Krok 4

Mocno schłodzoną śmietankę Łaciata ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder i cukier z wanilią. Następnie miksując na niskich obrotach stopniowo dodawać serek mascarpone.





Krok 5

Krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i do każdej babeczki wcisnąć porcję kremu. Po wierzchu posypać owocami, podawać.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.