Błyskawiczne oponki serowe

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g twarogu sernikowego Mlekpol,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki śmietany Łaciata 18%,
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków,
  • 1 cukier wanilinowy (16 g),
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2-3 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść do otrzymania miękkiego, nieklejącego się ciasta (zacząć od szklanki mąki i w razie potrzeby dosypywać).



Krok 2

Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać oponki za pomocą szklanki i kieliszka.



Krok 3

Oponki wrzucać na rozgrzany olej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym i po przestudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.