Śmietankowy serek z czosnkiem

Pyszne smarowidło zarówno do kanapek jak i do grzanek. Jest tak śmietankowy, że nie wymaga nawet użycia masła. Dodatek czosnku sprawia, że ten z pozoru zwykły twaróg ma charakter. Doskonały jako drugie śniadanie do szkoły i pracy, sprawdzi się też jako imprezowa przekąska z pieczywem czosnkowym czy pitą.

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki

  • 200 g białego twarogu półtłustego Rolmlecz
  • 2-4 ząbków czosnku
  • ½ szklanki Śmietany Łaciatej 12%
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 4 rzodkiewki

Przygotowanie

Krok 1

Opakowanie białego twarogu przekładamy do głębokiej miski. Rozdrabniamy przy pomocy widelca, dolewając do masy partiami śmietanę Łaciatą, aż uzyskamy pożądaną, kremową konsystencję.



Krok 2

Doprawiamy solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem do smaku.



Krok 3

Serek podajemy na kanapkach lub w miseczkach, udekorowany pokrojoną rzodkiewką i posiekanym szczypiorkiem.



Wskazówki

Pamiętajmy, że czosnek „po przegryzieniu” staje się bardziej ostry, dodawajmy go ostrożnie, mniejszymi partiami.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Ciasteczkowa Pani :)

Opublikowany: 2018-02-19 22:40:00

Pyszny jest ?

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.