Śmietankowy Tort Oreo

Autor:

Katarzyna

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Tort

  • Tortownica 20cm średnicy
  • 1 opakowanie herbatników kakaowych Petit Beurre
  • 1 tabliczka czekolady Oreo (100g)
  • 1 opakowanie Oreo (176g)
  • 500 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny namoczone w 6 łyżkach wody
  • 1 łyżka kakao w proszku

Przygotowanie

Krok 1

Tortownicę wyłóż herbatnikami Petit Beurre. 500 ml śmietanki 36% ubij do sztywności z 3 łyżkami cukru pudru. Następnie dodaj serek mascarpone i miksuj. Na końcu powoli wlewaj wystudzoną, rozpuszczoną żelatynę. Ciasteczka Oreo pokrusz i wymieszaj szpatułką z śmietanką z serkiem. Masę przełóż do tortownicy, wierzch wygładź. Przełóż do lodówki nastawionej na pełną moc chłodzenia na min. 2 godziny. Przed podaniem posyp kakaem w proszku i startą czekolada Oreo.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.