Pyszne ciasto ze świeżymi owocami. Prosty deser, który przygotujesz bez pieczenia.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Owoce umyj, osusz, opcjonalnie pokrój na mniejsze kawałki. Galaretkę krystaliczną przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie wystudź.
Przygotuj silikonową formę - na dnie ułóż owoce i zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki.
Śmietankę ubij na sztywno. Dodaj do niej śmietanę i jogurt grecki. Zmiksuj do połączenia składników.
Drugą galaretkę krystaliczną rozpuść w 200 ml gorącej wody razem z 4 łyżkami żelatyny, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem. Dokładnie wymieszaj. Galaretkę połącz dokładnie z masą śmietanowo - jogurtową. Uważaj, aby nie powstały grudki, jeśli jednak się pojawią - przetrzyj masę przez sitko.
Kiedy owoce z galaretką całkowicie stężeją, przelej do formy masę śmietankową. Wyrównaj z wierzchu. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Kiedy ciasto stężeje, ostrożnie wyjmij je z formy i odwróć tak, aby owoce były na górze. Smacznego!
W przepisie możesz użyć także mrożonych owoców. Pamiętaj jednak, aby najpierw je rozmrozić.
Dodaj komentarz