Śmietanowiec z owocami i galaretką

Pyszne, wakacyjne ciasto ze świeżymi owocami. Prosty deser, który przygotujesz bez pieczenia.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 600 g jogurtu greckiego Mlekpol
  • 200 ml śmietany 18% Mazurski Smak
  • 150 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 50 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania galaretki krystalicznej
  • 4 łyżki żelatyny
  • 600 g ulubionych świeżych owoców

Przygotowanie

Przygotowanie:

Owoce umyj, osusz, opcjonalnie pokrój na mniejsze kawałki
Galaretkę krystaliczną przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudź.
Przygotuj silikonową formę - na dnie ułóż owoce i zalej tężejącą galaretką, wstaw do lodówki.
Śmietankę 30% ubij na sztywno, dodaj do niej śmietanę 18% oraz jogurt grecki, zmiksuj do połączenia składników.
Drugą galaretkę krystaliczną rozpuść w 200 ml gorącej wody razem z 4 łyżkami żelatyny, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem. Dokładnie wymieszaj. Galaretkę połącz dokładnie z masą śmietanowo - jogurtową. Uważaj aby nie powstały grudki, jeśli jednak się pojawią -przetrzyj masę przez sitko.
Gdy owoce z galaretką całkowicie stężeją, przelej masę i wyrównaj z wierzchu. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Gdy ciasto stężeje, ostrożnie wyjmij je z formy i odwróć tak aby owoce były na górze.

Smacznego!




Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.