Śmietanowiec z owocami i galaretką

Pyszne ciasto ze świeżymi owocami. Prosty deser, który przygotujesz bez pieczenia.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 600 g jogurtu w typie greckim Mlekpol
  • 200 ml śmietany Mazurski Smak 18%
  • 150 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 50 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 galaretki krystaliczne
  • 4 łyżki żelatyny
  • 600 g ulubionych świeżych owoców

Przygotowanie

Krok 1

Owoce umyj, osusz, opcjonalnie pokrój na mniejsze kawałki. Galaretkę krystaliczną przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie wystudź.



Krok 2

Przygotuj silikonową formę - na dnie ułóż owoce i zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki.



Krok 3

Śmietankę ubij na sztywno. Dodaj do niej śmietanę i jogurt grecki. Zmiksuj do połączenia składników.



Krok 4

Drugą galaretkę krystaliczną rozpuść w 200 ml gorącej wody razem z 4 łyżkami żelatyny, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem. Dokładnie wymieszaj. Galaretkę połącz dokładnie z masą śmietanowo - jogurtową. Uważaj, aby nie powstały grudki, jeśli jednak się pojawią - przetrzyj masę przez sitko.



Krok 5

Kiedy owoce z galaretką całkowicie stężeją, przelej do formy masę śmietankową. Wyrównaj z wierzchu. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Kiedy ciasto stężeje, ostrożnie wyjmij je z formy i odwróć tak, aby owoce były na górze. Smacznego!



Wskazówki

W przepisie możesz użyć także mrożonych owoców. Pamiętaj jednak, aby najpierw je rozmrozić.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.