Muffiny wytrawne na śniadanie to oryginalny pomysł na posiłek. Można je zabrać ze sobą do pracy albo dać dzieciom do szkoły. Przepis jest prosty w wykonaniu.
Danie: Śniadanie
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Szpinak myjemy i osuszamy. Podsmażamy następnie na 1 łyżce masła, aż woda odparuje, a szpinak zwiędnie. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Ser feta kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, ostudzone masło, szpinak oraz ser feta. Mieszamy.
W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mokre składniki. Mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremek od muffinek, napełniamy do ¾ wysokości. Wkładamy do piekarnika na około 20-25 minut.
Dodaj komentarz