Śniadaniowe muffiny ze szpinakiem i fetą

Muffiny wytrawne na śniadanie to oryginalny pomysł na posiłek. Można je zabrać ze sobą do pracy albo dać dzieciom do szkoły. Przepis jest prosty w wykonaniu.

Danie: Śniadanie

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g szpinaku baby
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera feta
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła + 1 łyżka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Szpinak myjemy i osuszamy. Podsmażamy następnie na 1 łyżce masła, aż woda odparuje, a szpinak zwiędnie. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.



Krok 2

Ser feta kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.



Krok 3

Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, ostudzone masło, szpinak oraz ser feta. Mieszamy.



Krok 4 

W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mokre składniki. Mieszamy.



Krok 5

Ciasto przekładamy do foremek od muffinek, napełniamy do ¾ wysokości. Wkładamy do piekarnika na około 20-25 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.