Soczysty schab z piekarnika

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Marynata:

  • 4-5 łyżek oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 0,3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka wędzonej papryki

Przygotowanie

Krok 1

Wodę w garnku zagotować, zdjąć z ognia, włożyć mięso na 5 minut.





Krok 2

Następnie natrzeć solą i pieprzem.





Krok 3

Do miski włożyć wszystkie przygotowane składniki marynaty, wymieszać.





Krok 4

Mięso obtoczyć w marynacie, ułożyć w naczyniu, przykryć i włożyć do lodówki na całą noc.





Krok 5

Przed pieczeniem mięso przełożyć do rękawa foliowego, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, nakłuć w kilku miejscach wykałaczką i wstawić na 1 godzinę do nagrzanego do 200°C piekarnika.





Krok 6

Po upływie pół godziny przeciąć folię, oblać powstałym sosem i pozostawić w piekarniku, aby mięso nabrało rumianego koloru.





Wskazówki

Tak przygotowane i upieczone mięso można podawać z sosem do obiadu lub na zimno jako wędlina do pieczywa.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.