Sorbet malinowy

Pyszny i prosty deser, który zasmakuje każdemu. Zamiast kupować gotowe sorbety, przygotuj go sama w domu.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1/2 kg malin + kilka do dekoracji
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki gęstego soku malinowego
  • sok z ½ cytryny lub limonki
  • 4 łyżeczki soku malinowego
  • listki świeżej mięty/melisy do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Maliny starannie przebierz, a następnie umyj. Następnie je zmiksuj i przetrzyj przez sitko.



Krok 2

Otrzymany w ten sposób mus malinowy jeszcze raz zmiksuj. Następnie dodaj cukier i sok (malinowy).



Krok 3

Dopraw masę do smaku sokiem z cytryny lub limonki.



Krok 4 

Przełóż sorbet do zamykanego naczynia i wstaw do zamrażalnika na 2-3 godziny, co pół godziny mieszając. Na koniec polej sokiem malinowym i udekoruj listkami melisy lub mięty oraz malinami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.