2 główki czosnku zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do piekarnika na 10-15 minut w temperaturze 190 stopni. Czekamy aż czosnek zrobi się miękki. Makaron gotujemy al dente zgodnie z opisem na opakowaniu, do wody dodajemy sól i odrobinę oleju z suszonych pomidorów.
Pokrojony boczek wrzucamy na rozgrzaną patelnię, mocno go przesmażamy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy zmoczony papier pergaminowy. Układamy na nim pomidory koktajlowe, polewamy je oliwą z suszonych pomidorów, dodajemy pieprz, sól i kilka pokruszonych pistacji. Całość wkładamy do piekarnika na 10 minut.
Upieczony w piekarniku czosnek wyciągamy z folii, wyjmujemy ząbki i rozgniatamy je nożem. Z boczku odsączamy nadmiar tłuszczu. Na patelnię, na której smażyliśmy boczek, wlewamy śmietankę 30% i dodajemy stopniowo czosnek, mielony biały pieprz oraz szczyptę soli. Odcedzamy makaron. Do zagotowanej śmietanki dodajemy boczek, makaron i żółtka. Całość dokładnie mieszamy.
Na koniec do sosu dodajemy kwaśną śmietanę i mieszamy, ale już nie gotujemy.
Dodaj komentarz