sos carbonara z pieczonym czosnkiem

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • 2 główki czosnku
  • 50 g kwaśnej śmietany 18% Łaciata
  • 100 g suszonych pomidorów z oliwą
  • biały pieprz mielony
  • pół litra słodkiej śmietanki UHT 30% Łaciata
  • 4 zółtka

Przygotowanie

Krok 1

2 główki czosnku zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do piekarnika na 10-15 minut w temperaturze 190 stopni. Czekamy aż czosnek zrobi się miękki. Makaron gotujemy al dente zgodnie z opisem na opakowaniu, do wody dodajemy sól i odrobinę oleju z suszonych pomidorów.



Krok 2 - sos

Pokrojony boczek wrzucamy na rozgrzaną patelnię, mocno go przesmażamy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy zmoczony papier pergaminowy. Układamy na nim pomidory koktajlowe, polewamy je oliwą z suszonych pomidorów, dodajemy pieprz, sól i kilka pokruszonych pistacji. Całość wkładamy do piekarnika na 10 minut.



Krok 3

Upieczony w piekarniku czosnek wyciągamy z folii, wyjmujemy ząbki i rozgniatamy je nożem. Z boczku odsączamy nadmiar tłuszczu. Na patelnię, na której smażyliśmy boczek, wlewamy śmietankę 30% i dodajemy stopniowo czosnek, mielony biały pieprz oraz szczyptę soli. Odcedzamy makaron. Do zagotowanej śmietanki dodajemy boczek, makaron i żółtka. Całość dokładnie mieszamy.



Krok 4

Na koniec do sosu dodajemy kwaśną śmietanę i mieszamy, ale już nie gotujemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.