Sos curry z jogurtem ostrą papryką i kolendrą

Jogurtowy sos curry jest jednym z dodatków, które wspaniale komponują się z potrawami z rusztu: szaszłykami, stekami czy kiełbaskami.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 g gęstego jogurtu typu greckiego
  • - cebula
  • - ząbek czosnku
  • - 2 -4 łyżeczek curry
  • - ¼ łyżeczki sproszkowanej kolendry
  • - 1 ostra papryczka chili lub ¼ łyżeczki chili w proszku
  • - sól
  • - pieprz
  • - 1-2 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Drobniutko posiekaną cebulkę przesmażamy na oleju razem ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku i drobno poszatkowaną ostra papryczką chili. Gdy cebulka zeszkli się (po 3-4 minutach), na gorącą patelnię wrzucamy curry, kolendrę, pieprz i sól. Mieszamy by smaki się połączyły. Zestawiamy z ognia i studzimy.



Krok 2

Przestudzoną cebulkę z czosnkiem i przyprawami łączymy z zimnym jogurtem. Jeśli zależy nam na gładkiej kremowej konsystencji, możemy zblendować sos.



Wskazówki

Przygotowany sos powinien być wstawiony na 2-3 godziny do lodówki, żeby smaki się „przegryzły”.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.