Jogurtowy sos curry jest jednym z dodatków, które wspaniale komponują się z potrawami z rusztu: szaszłykami, stekami czy kiełbaskami.
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Drobniutko posiekaną cebulkę przesmażamy na oleju razem ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku i drobno poszatkowaną ostra papryczką chili. Gdy cebulka zeszkli się (po 3-4 minutach), na gorącą patelnię wrzucamy curry, kolendrę, pieprz i sól. Mieszamy by smaki się połączyły. Zestawiamy z ognia i studzimy.
Przestudzoną cebulkę z czosnkiem i przyprawami łączymy z zimnym jogurtem. Jeśli zależy nam na gładkiej kremowej konsystencji, możemy zblendować sos.
Przygotowany sos powinien być wstawiony na 2-3 godziny do lodówki, żeby smaki się „przegryzły”.
Dodaj komentarz