Sos cebulowy, rumiany

Dobrze smakuje do gotowanej wołowiny, ozorków czy kiełbaski z wody, ale podaje się go również do ziemniaczanych krokietów czy kotletów mielonych z jajek. Interesująca odmiana w codziennym menu. W dodatku spora ilość cebuli sprawia, że sos może być traktowały jako remedium na pierwsze objawy przeziębienia czy grypy.

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2-3 średnie cebule
  • - 4 łyżki oleju
  • - 3 dag maki
  • - 1-2 liście laurowe
  • - 2-4 ziarna ziela angielskiego
  • - 250 ml rosołu lub bulionu warzywnego
  • - Sok z ½ cytryny
  • - 1-2 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • - sól
  • - cukier
  • - pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę obrać, pokroić w talarki i podsmażyć na patelni na oleju.



Krok 2

Gdy cebulka zrumieni się dodać mąkę i zasmażyć również ją na rumiano.



Krok 3

Do cebuli i mąki dodać połowę zimnego wywaru, cały czas energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia i dodać tyle wywaru by osiągnąć pożądaną konsystencję. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić jeszcze 2-3 minuty.



Krok 4

Gotowy sos cebulowy doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny a na koniec wzbogacić smak śmietanką Łaciatą. Raz jeszcze zagotować i podawać na stół jeszcze gorący.



Wskazówki

Sos można zmiksować jeśli zależy nam na gładkiej konsystencji. Inaczej będą w nim widoczne cząstki cebuli.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.