Oryginalny sos czosnkowy na beszamelu. To pomysł na przygotowanie sosu czosnkowego w mniej tradycyjnym wydaniu.
Osób: 2-4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ząbki czosnku obieramy i miażdżymy lub siekamy na drobno.
Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Przesmażamy na tłuszczu ząbki czosnku przez 2-3 minuty, a gdy zmiękną, dosypujemy do nich mąkę i przesmażamy całość, energicznie mieszając trzepaczką.
Do mąki z tłuszczem i czosnkiem, powoli wlewamy mleko cienkim strumieniem, jednocześnie cały czas energicznie mieszając sos trzepaczką, by nie utworzyły się w nim grudki.
Sos doprawiamy solą, cukrem, sokiem z cytryny oraz śmietanką Łaciatą.
Jeśli sos jest zbyt gesty by go podgrzać, wystarczy dodać do niego odpowiednią ilość mleka.
Dodaj komentarz