Sos czosnkowo-śmietanowy na beszamelu

Oryginalny sos czosnkowy na beszamelu. To pomysł na przygotowanie sosu czosnkowego w mniej tradycyjnym wydaniu.

Osób: 2-4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 2-4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • • 4 ząbki czosnku
  • • ¼ kostki masła
  • • 1-2 łyżki oleju
  • • 3-4 łyżki mąki
  • • 1- 1 ½ szklanki mleka
  • • ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 12%
  • • sok z połowy cytryny
  • • ¼ łyżeczki pieprzu
  • • ½ łyżeczki soli
  • • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie

Krok 1

Ząbki czosnku obieramy i miażdżymy lub siekamy na drobno.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Przesmażamy na tłuszczu ząbki czosnku przez 2-3 minuty, a gdy zmiękną, dosypujemy do nich mąkę i przesmażamy całość, energicznie mieszając trzepaczką.



Krok 3

Do mąki z tłuszczem i czosnkiem, powoli wlewamy mleko cienkim strumieniem, jednocześnie cały czas energicznie mieszając sos trzepaczką, by nie utworzyły się w nim grudki.



Krok 4

Sos doprawiamy solą, cukrem, sokiem z cytryny oraz śmietanką Łaciatą.



Wskazówki

Jeśli sos jest zbyt gesty by go podgrzać, wystarczy dodać do niego odpowiednią ilość mleka.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.