Sos Ravigotte – sos szpinakowo majonezowy do jajek

Bardzo interesujący sos zarówno pod względem smaku jak i wyglądu. Jego walory smakowe i estetyczne wynikają z połączenia majonezu i szpinaku. Sos jest gładki, kremowy i cudownie zielony, dzięki czemu stanowi bardzo efektowny dodatek do jajek czy mięs. Prostota wykonania sprawia, że można go przygotować bardzo szybko i zachwycić swoich gości.

Osób: 10

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie:

Osób: 10

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 6-10 ugotowanych na twardo jajek (obrane i przekrojone na pół- bez żółtek)
  • - 25 dag zmielonego mrożonego szpinaku (kilka listków szpinaku do dekoracji)
  • - sok z ½ cytryny
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1-2 łyżki masła
  • - 250 ml majonezu
  • - sól
  • - cukier
  • - pieprz
  • - musztarda

Przygotowanie

Krok 1

Szpinak rozmrozić. Na maśle podsmażyć ząbek czosnku a następnie dodać do niego szpinak. Smażyć krótko 3-5 minut w zależności od ilości wody, którą trzeba odparować. Doprawić do smaku i odstawić do całkowitego przestudzenia.



Krok 2

Do zimnego szpinaku dodać majonez i zmiksować składniki na gładką masę. Doprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny i musztardą.



Krok 3

Gotowy sos Ravigotte nakładamy do rękawa cukierniczego. Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupki, przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka. Zielony, szpinakowo majonezowy sos wyciskamy na łódki z połówek białek, robiąc z niego ozdobne różyczki. Jajka ozdabiamy listkami szpinaku lub bazylii.



Wskazówki

Sos powinien mieć zdecydowany smak i dość gęstą konsystencję.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.